• Registracija
Dobrodošli na nadjiodgovor.com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.


Kada su plodni dani?

0 glasova
Interesuje me kako da izracunam plodne dane kao i da li postoje neke indikacije po kojima mogu da znam da su mi plodni dani?
pitano 6 godina pre od anonimno

1 odgovor

+1 glas
Plodni dani predstavljaju period u menstrualnom ciklusu kada je zena najplodnija i kada je najveca verovatnoca da ce doci do zaceca. Tokom mesecnog ciklusa jajnici ispustaju jajnu celiju koja je spremna za oplodnju i ta pojava se naziva ovulacija. Do krvarenja (menstruacije) dolazi ako jajna celija ne bude oplodjena. Da bi smo bolje objasnili kada su plodni dani moramo se pozabaviti mesecnim ciklusom prvo.

Mesecni ciklus je period od prvog dana nastupajuce menstuacije do prvog dana sledece menstruacije. Kod vecine zena ciklus traje od 28-30 dana i to se smatra normalnom duzinom trajanja mesecnog ciklusa. Kod nekih zena ciklus traje krace, dok, opet, kod drugih duze.
Sada kada znate duzinu svog ciklusa, sve sto treba da uradite je da od prvoga dana sledece menstruacije oduzmete 12-16 dana (kod 28-dnevnog ciklusa do ovulacije dodje 14 dana posle pocetka menstruacije).
Kod vecine zena ovulacija se javlja izmedju 11. i 21. dana njihovog ciklusa (racunajuci od prvog dana poslednje menstruacije).
U slucaju polnih odnosa normalno plodnog para u vreme ovulacije imate 25 % mogucnosti da zatrudnite u svakom ciklusu, sto znaci da ce 75-85 % zena u prvoj godini zatrudneti.

Sto se tice indikacija, oslusnite vase telo i imacete vece sanse da prepoznate vreme ovulacije. Dane ovulacije ili plodne dane mozete prepoznati prateci:

1. Iscedak iz vagine- promene u kolicini i strukturi vaginalne sluzi jedan su od vaznih pokazatelja plodnih dana, tacnije faza vaseg ciklusa. Ove promene nastaju kao posledica promena nivoa estrogena u organizmu. Na pocetku ciklusa (menstruacija i odmah posle nje) vaginalna sluz je suva, mutna, gusta, lepljiva i malo je ima. Kako se ovulacija priblizava, vaginalna sluz postaje vlazna, belja, lepljivija i lako puca izmedju prstiju. Pred samu ovulaciju, kolicina vaginalne sluzi se znatno povecava, ona postaje bistra, glatka i veoma rastegljiva.

2.Promene na grlicu materice- promene na grlicu materice smatraju se sekundarnom, dodatnom metodom utvrdjivanja ovulacije i usko su povezane sa promenom vaginalne sluzi.

3.Telesna (bazalna) temperatura- za vreme ovulacije telesna temperatura povecava se za 0,3 do 1 °C.  Ukoliko temperatura naglo poraste i nastavi da raste 2 dana nakon toga, taj period predstavlja ovulaciju. Plodni dani nastupaju 2 do 3 dana pred povecanje temperature i mozda još na dan povisene temperature.

4.Rezultate ovulacijskih testova-  za razliku od ostalih metoda  za koje vam ne trebaju nikakva posebna pomagala, ovo su proizvodi koji se kupuju u apotekama. Ovulacijski testovi utvrdjuju povecanu kolicinu lutenizirajuceg hormona (LH) u urinu. LH hormon pocinje da se luci 24 do 36 sati pre ovulacije i veoma je pouzdan pokazatelj nastupanja plodnih dana.
odgovoreno 6 godina pre od S. (9,060 poena)

Slična pitanja